Vitamine pentru piele

 

Vitamina E

Tocoferolul, sau vitamina E este esențială pentru sănătatea pielii. Ca aplicaţie cosmetică este interesantă în special pentru îngrijirea pielii uscate sau mature şi pentru regenerare după expunerea la soare. Practic ea poate fi inclusă în orice preparat cosmetic ce conţine şi uleiuri. Este foarte util în creme, loţiuni, serumuri, unguente, balsam, machiaj (ruj, corector, balsam de buze, farduri, etc). Rolul vitaminei E este in principal de antioxidant. Vitamina E este prezentă în segmentele lipofile ale membranei celulare. Are un efect puternic antioxidant, protector împotriva degenerării cauzate de radicalii liberi, antiinflamator, regenerant.

Proprietăţile vitaminei E

  • antioxidant potent
  • antirid preventiv, antiage
  • elasticizant
  • calmant şi antiinflamator
  • contribuie la menţinerea stratului hidro-lipidic al pielii
  • stabilizant de uleiuri şi grăsimi în compoziţii (întârzie râncezirea)
  • epitelizant, regenerant cutanat
  • previne îmbătrânirea prematură a pielii
  • protejează pielea de daunele generate de radicalii liberi şi razele UV
  • promovează epitelizarea şi activitatea enzimelor proprii ale pielii

Recomandări, aplicații

  • toate tipurile de produse pentru îngrijirea pielii (care conţin şi ulei)
  • accelerarea vindecării arsurilor, eczemelor și a altor probleme ale pielii
  • înainte şi după expunerea la soare
  • produse de machiaj
  • măşti, serumuri, tratamente pentru păr
  • ca antioxidant pentru uleiuri vegetale sensibile la oxidare
  • pentru prelungirea duratei de utilizare a cremelor, balsamurilor, unguentelor
  • ca antioxidant în preparate ce conţin şi uleiuri, în special cele sensibile la oxidare

 

Vitamina C (ascorbyl palmitate)

Este o formă stabilă şi liposolubilă a vitaminei C, cu proprietăţi antioxidante forte, utilizată în cosmetică pentru îmbunătăţirea aspectului, elasiticităţii şi condiţiei pielii, pentru prevenirea sau reducerea petelor pigmentare.

Proprietăţile vitaminei C

  • antioxidant forte
  • antirid, anti-age
  • protejează pielea de daunele oxidative
  • inhibă formarea radicalilor liberi
  • îmbunătăţeşte elasticitatea cutanată
  • îmbunătăţeşte aspectul general al pielii
  • susţine producţia de colagen
  • previne sau reduce hiperpigmentarea, petele de vârstă

Recomandări si aplicații

  • creme şi seruripentru faţă
  • măşti şi tratamente faciale anti-age
  • creme, balsamuri și unturi decorp
  • creme și emulsii de protecţie solară, creme de plajă
  • balsamuri, unguente, alifii, preparate cosmetice anhidre
  • creme aplicate după expunerea la soare
  • produse de machiaj: fond de ten, balsam de buze, corector/anticearcăn, farduri, blush
  • ca agent antioxidant pentru cosmetice anhidre sau care conțin și uleiuri

Vitamina A

Retinyl palmitate este o formă a vitaminei A ce are stabilitate superioară retinolului, și odată absorbit în piele este transformat în retinol. Vitamina A şi derivaţii săi au efecte multiple recunoscute în produsele cosmetice. Este esenţială pentru creşterea, dezvoltarea şi integritatea structurală cutanată. Este cunoscută ca un normalizator al pielii. Acționează asupra supleții pielii, regularizează creșterea celulelor epidermice, intervine în procesul de keratinizare, favorizează cicatrizarea cutanată, întreține vitalitatea pielii. Menține integritatea și capacitatea de apărare a pielii. Carența vitaminei A provoacă uscarea pielii tradusă printr-o hiperkeratoză cu o piele rugoasă și dură.  Restabileste echilibrul hidro-lipidic la nivelul epidermei prin favorizarea hidratării, catifelarea pielii, eliminarea efectelor agresiunii factorilor de mediu datorită acţiunii antioxidante. Regenerator şi favorizant al reînnoirii celulare, determină creşterea elasticităţii pielii şi previne formarea ridurilor. Retinyl palmitate este deseori confundat cu acidul retinoic, fapt care duce la dispute şi neînţelegeri. Ambele fac parte din aceeaşi familie, dar acidul retinoic este un ingredient exfoliant şi care poate provoca sensibilizare respectiv fotosensibilizarea pielii. Retinyl palmitate pe de altă parte, este un agent anti-îmbatranire, antioxidant, ce accelerează reînnoirea celulelor şi stimulează sinteza de colagen şi metabolismul fibroblastelor.

Proprietăţile vitaminei A

  • regenerator forte
  • promovează epitelizarea şi keratinizarea
  • creşte activitatea enzimelor cutanate
  • ajută în procesul de diviziune celulară
  • stimulează proliferarea celulelor din epidermă
  • ajută la reglarea grosimii pielii în procesul de îmbătrânire
  • îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
  • ajută la regenerarea pielii afectate de soare
  • stimulează sinteza colagenului
  • reduce ridurile respectiv şifonările induse de radiaţiile solare

La ce vă poate ajuta

  • preventiv şi curativ antiîmbătrânire
  • potrivit pentru orice tip de ten
  • recomandat în special pentru ten matur şi uscat
  • creme şi serumuri de noapte
  • compoziţii de regenerare cutanată
  • creme şi alte preparate antiage
  • creme şi loţiuni după expunerea la soare

 

AHA acizi de fructe

Acizii de fructe (sau AHA) permit realizarea unor preparate ce aduc o serie de beneficii oricărui tip de ten. Datorită efectului exfoliant şi a acţiunii de regenerare celulară, sunt utilizaţi în preparate cosmetice pentru diminuarea ridurilor, uniformizarea tenului, creșterea luminozităţii pielii, reînnoirea pielii, estomparea petelor pigmentare şi atenuarea neregularităţilor pielii. Termenul ”AHA” desemnează acizii alfa hidroxilaţi (Alpha Hydroxy Acides). Aceştia sunt derivaţi în principal din zaharurile fructelor. Cei mai cunoscuţi sunt acizii glicolic şi lactic deoarece au o capacitate deosebită de a pătrunde în piele şi sunt în mod curent utilizaţi pentru efectul exfoliant (peeling). Preparatele exfoliante întineresc pielea, redau strălucirea tenului, înlătură imperfecţiunile de suprafaţă, ameliorează petele pigmentare, reduc profunzimea ridurilor, ajută tenurile grase sau cu probleme. Acizii din fructe favorizează reînnoirea celulară dar sunt în egală măsură cunoscuţi pentru creşterea elasticităţii pielii şi stimularea producerii de colagen. O proprietate remarcabilă este faptul că AHA contribuie la neutralizarea daunelor provocate de razele UV. Diverse studii indică faptul că aplicarea regulată îndelungată (4 – 6 luni) a AHA, favorizează dispariţia ridurilor fine, diminuarea profunzimii celor adânci şi deschiderea culorii zonelor hiperpigmentate.

Proprietăţile acizilor de fructe

  • antiage forte
  • diminuează profunzimea ridurilor
  • netezeşte pielea
  • umectant
  • keratolitic, exfoliant
  • stimulant al biosintezei glicozaminoglicanelor
  • regenerator, stimulează reînnoirea celulară
  • stimulează sinteza colagenului
  • elasticizant
  • estompează petele de îmbătrânire
  • estompează imperfecţiunile pielii
  • favorizează hidratarea pielii
  • elimină surplusul de sebum
  • conferă strălucire firelor de păr

La ce vă poate ajuta acest activ cosmetic

  • potrivit pentru orice tip de piele
  • piele îmbătrânită, matură
  • ten tern
  • comedoane închise (puncte albe)
  • ten neuniform
  • ten problematic, acnee
  • ten congestionat
  • riduri fine şi accentuate
  • pete pigmentare (pete de ficat)
  • pete de îmbătrânire
  • cicatrici rezultate în urma acneei
  • păr lipsit de vitalitate şi strălucire

 

Panthenol

Din grupa vitaminelor B face parte acidul pantotenic – vitamina B5 – care este un element esenţial pentru organism. Precursorul vitaminei B5 este panthenolul, care odată ce pătrunde în piele se transformă rapid în acid pantotenic, cu rol important în activitatea celulelor și a țesuturilor. Numele său derivă din cuvântul grecesc „panthoten” care înseamna „peste tot”. Prin aplicarea pe piele a produselor ce conțin panthenol se stimulează sinteza keratinocitelor și proliferarea fibroblastelor (celule constitutive ale epidermei) favorizând astfel vindecarea leziunilor şi accelerarea regenerării pielii, în plus, crește nivelul de hidratare și are efect anti-inflamator. La nivelul firului de păr panthenolul se fixează la suprafața keratinei, îl îmbracă și-l netezește, conferindu-i strălucire și vigoare sporită.

Proprietăţile panthenolului

  • anti-inflamator, calmează pielea afectată de iritații, mâncărimi sau arsuri
  • cicatrizant, promovează epitelizarea și repararea leziunilor
  • hidratant, menține hidratarea pielii, reduce procesul de deshidratare
  • fortifiant capilar, conferă strălucire fileor de păr, poate preveni despicarea firelor
  • întăreşte părul de la rădăcină până la vârfuri
  • calmează scalpul iritat, reduce senzația de mâncărime

La ce vă poate folosi

  • îngrijirea pielii în general, îngrijirea oricărui tip de ten, îngrijirea și igiena părului
  • ca ingredient în loțiuni și creme reparatoare și hidratante, pentru față, zona ochilor, corp, mâini și picioare
  • piele iritată, deteriorată, descuamată
  • îngrijirea pielii sensibile, fragile, inclusiv cea a copiilor
  • îngrijirea zonelor afectate de leziuni
  • calmarea pielii afectate de mâncărimi, mici arsuri, înțepături
  • după epilare sau după ras
  • îngrijirea și regenerarea pielii după expunerea la soare
  • îngrijirea părului îndiferent de tipul acestuia sau de condiția scalpului
  • păr uscat, tern, casant, cu vârfuri despicate; scalp sensibil, iritat, afectat de mâncărimi sau leziuni

 

Niacinamida

Niacinamida, o formă a vitaminei B3, este un ingredient benefic în special pentru pielea problematică: acnee, roşeaţă asociată cu rozaceea, inflamaţii. S-a dovedit eficientă şi în cazurile de hiperpigmentare postinflamatorie. Pentru pielea fără probleme deosebite este utilă deoarce ajută buna funcţionare a barierei naturale de protecţie a pielii, contribuie la menţinerea hidratării şi la reducerea ridurilor, îmbunătăţeşte aspectul general al pielii. Este foarte bine tolerată de orice piele.

Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei

  • atenuează acneea şi petele
  • reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
  • întăreşte bariera de protecţie a pielii
  • previne pierderea apei din piele
  • reînvie tonusul şi textura pielii
  • îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
  • uşor efect regulator de sebum

Aplicații, recomandări

  • potrivit pentru orice tip de piele
  • ten problematic
  • acnee, puncte (coşuri)
  • ten gras, mixt, cu tendinţe acneice
  • ten matur, ridat
  • piele inflamată
  • piele flască, lipsită de elasticitate
  • eczeme, dermatite, psoriazis

 

Spune-ne parerea ta!

Am facut acest site ca sa putem indeplini nevoile tuturor dar fiecare este unic in felul lui din acest motiv fiecare dorinta conteaza si vom tine cont de ea, noi vom fi in continua dezvoltare alaturi de voi si de aceea asteptam mesajele si sugestiile voastre!


preloader